Segling

Seglarskola för barn & ungdom "se separat program"

Seglarskola för vuxna

Lär dig segla kölbåt med nya vänner och duktiga instruktörer..

Sailcamp bedriver seglarskola för vuxna och är en segelverksamhet för nybörjare och för dig som vill fräscha upp dina tidigare seglarkunskaper.

Vi finns i Hovås-Göteborg där säsongen är från 1 maj till 15 september.
Under juli månad arrangeras veckoseglingar för juniorer mellan 15-21 år gamla.

Vi seglar och lär oss grundläggande seglingsteknik

Du lär dig:

Segelbåtens delar och utrustning, hitta vinden

Grunderna i seglingsteori, kryssa, slöra, länsa

Hissa, ta ner, reva, byta och beslå segel

Hitta vindögat, lova, falla, slag och gippar

Styra och skota på kryss, halvvind, slör och läns

Sitta rätt i båten, tilläggning vid brygga och strand

Väjningsregler - teori och praktik, grundläggande navigering

De vanligaste knoparna (skotstek, dubbelt halvslag, dubbelt halvslag om

egen part, överhandsknop, råbandsknop, pålstek) och deras användning

Enklare trimning, sjösäkerhet ombord, “Man-över-bord” i teori och praktik

Tillval: Gennaker- och spinnakersegling (tidigast dag 4).

Grundkurs 3, 4 eller 5 dagar, 30h

Tjejveckor / Grabbveckor / Parveckor

I våra grundkurser som vi arrangerar för vuxna, rekommenderas att man är 18 år eller äldre.
Vi har haft deltagare över 75 år.

3 dagarskurs har ett högre tempo och längre dagar 10h/dag än grundkursen på fyra eller fem dagar. Några av försäsongens kurser går över två helger.

Dokumentation, vår egen bok, lunch och diplom ingår i kursen.

Segla med klippkort på kvällar och helger

Seglarläger för juniorer

Kappsegling

Match Racing är enkelt att förstå som åskådare, det är bara två båtar som tävlar samtidigt. De seglar två varv runt en bana som startar med kryss (motvind) och avslutas med läns (medvind) i mål.

Det spelar ingen roll hur snabbt man seglar banan utan den som kommer först i mål vinner. Fyra minuter innan själva startsignalen börjar tävlingen, det handlar om att få så bra startposition som möjligt. Genom att få den bästa starten kan du lättare styra tävlingen. För att vinna måste du ha stenkoll på din motståndare och utnyttja vinden samt rundningsmärkena maximalt.

Båtar

Match 28 är danska båtar, 8,5 m längd, 2,5 m bredd och 1,7 m djup, 6 kojplatser och väger 1900 kg. Max 9 pers, men seglas normalt av 2-5 personer (lillasyster till DS 37 som används i Marstrand under Swedich Match). Match 28 används av alla stora danska klubbar som utbildning- och kappseglingsbåt. Lika lätta att segla som en jolle och med mycket stor plats i sittbrunnen.

Bana

Banan är rak, innhåller bara kryss och läns. Ni behöver inga förkunskaper. Sailcamp har duktiga instruktörer som hjälper er ombord.

Regler

Som åskådare finns det fyra grundregler att hålla koll på för att kunna förstå vad som händer och följa tävlingen:

• 1. Båt med vinden in från styrbordssidan har rätt till väg.
  • 2. När båda båtarna har vinden in från samma sida så har den som ligger i lä rätt till väg.
  • 3. Båt med rätt till väg får inte hindra den andra båten att hålla undan.
  • 4. När ett märke ska rundas har den båt som ligger på insidan rätt till plats för att runda märket.

Domarna finns bakom segelbåtarna och dömer direkt ute på vattnet. För att domarna ska kunna skilja på de två båtarna har den ena en gul flagga och den andra en blå flagga.

Match Racing är en segelform där de tävlande besättningarnas taktiska kunnande ofta fäller avgörande. Båtarna möts i en verklig duell där det gäller att manövrera ut varandra. Att driva motståndaren till misstag är en del av matchracing. Tvinga motståndaren över startlinjen precis innan startskottet går med minst straff medan motståndaren måste vända och starta om. Ge motståndaren vindskugga så att båten efter seglar i sämre vind. Inför rundningen av märkena går striden ut på att erövra innerrundningen.

Flaggregler

Blå flagg (domarbåten)- båten med blå flagg ska göra en straffsväng och viceversa med den andra båten som har gul flagga.

Rödgulrutig flagga (seglarna/tävlande)- påkalla domarnas uppmärksamhet.

Grönvitrutig flagga (domarbåten)- ingen tilldelas något straff.

Röd flagg (domarbåten)- straffet måste tas omedelbart (annars kan seglarna själva välja när de tar sitt straff och därmed påverka motståndarna på ett fördelaktigt sätt). Straffet måste tas före mållinjen och innebär att man måste göra en tidskrävande 270-graderssväng med båten.

Medlemsavgift, kursavgifter och klippkort 2016

Kursavgifter 2016 SEK

70. Medlemsavgift 2016 per persson 300:-

70. Medlemsavgift 2016 per per par 500:-

70. Medlemsavgift 2016 per familj 700:-

71. Kurserpriser vuxna, 4-5 dagar 30 tim inkl. lunch, dokumentation och diplom 4.300:-/p.p
(Som medlem i Hovås Yacht Club erbjuder vi 20% på denna kurs.)

72. Kurserpriser vuxna, 5 dagars 35 tim inkl. lunch, dokumentation och diplom 4.850:-/p.p

73. Veckokurs junior (under juli månad), 6 dagars boende i skola/båt med helpension 5.500:-/p.p

(Sailcamp juniorkurser gäller från åldrarna 15-20 år gamla)

74. Klippkort 10 gånger x 2 timmar (gäller tisdagar samt medlem i H.Y.C.G.) 1.000:-/st.

Logi och mat 2016

80. Inneboende i familj, sjöstuga eller båt med halvpension per dag i dubbelrum 500:/p.p

81. Inneboende i familj, sjöstuga eller båt med halvpension per dag i enkelrum 650:/p.p

82. Hotell 2-3 stjärnigt med halvpension per dag i dubbelrum 750:-/p.p

83. Hotell 2-3 stjärnigt med halvpension per dag i enkelrum 950:/p.p

84. Frukost 75:-/p.p

85. Lunch 100:-/p.p

86. Middag 125:-/p.p

Sailcamp kläder, medaljer och diplom 2016

90. Sailcamp piketröja blå alt. vit med Sailcamp 245:-/p.p

91. Sailcamp vindjacka blå alt vit Sailcamp logga 390:-/st.

92. Sailcamp seglarjacka blå alt vit Sailcamp 990:-/st.

93. Medalj (band gul/blå). Guld, silver, brons Sailcamp 60:-/st..

94. Diplom 25:-/st.

95. Diplom med ram 120:-/st.

Betalningsvillkor: Förskottsbetalning faktura BG.534-5830, kort eller kontant.